Три варианта за ново точкуване

Shutlecock badminton
Световната федерация по бадминтон откри дискусия за алтернативни варианти на сегашната система на точкуване на среща в Делхи, където са финалите на Томас и Убер къп.

Сегашните правила бяха приети през 2006 година. Според тях се играят два от три гейма до 21 точки, като всяко разиграване завършва с отбелязване на точка. При 20:20 се играе до 2 точки разлика, а при 29:29 печели този, който вземе следващото разиграване. Преди това мъжете играеха два от три гейма до 15, като можеше да спечелиш точка, само ако ти си изпълнил началния удар. Жените се състезаваха в два от три до 11 точки. После за кратко се играеха три от пет гейма до 7 точки.

Никой друг ракетен спорт не е правил толкова промени през този век.

Идеята на шефовете на световния бадминтон е да има повече атрактивни разигравания и важни точки, които да задържат вниманието на зрителите. Те предлагат на обсъждане три варианта, като председателят на комисията по състезанията Петер Таркала обясни, че се цели унифициране на правилата, защото много местни лиги си имали собствени регламенти.

Вариантите са следните. Два гейма до 21 точки, а ако се стигне до контрагейм, той да се играе до 11 точки. При 10:10 продължение до две точки разлика, но при 14:14 да има заключителна decisive point.

Два от три гейма до 15, като при 19:19 да има решително разиграване.

Три от пет гейма до 9 точки, при 12:12 печели спечелилият следващото разиграване.

Една от тези системи ще бъде избрана след адектватно тестване и отзиви от състезатели в различни страни и на различно ниво.

Въведено от Любомир Тодоров на 2014-05-20
+++ | ---Таг: бадминтон, правила, регламент, точкуване, делхи,Коментари:


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови материали, публикувани в сайта, са собственост на www.racketi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на racketi.com, посочване на източника и добавяне на линк към www.racketi.com . Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.