Шефът на ITF: Имате отлични юноши и девойки

Ricci-Bitti in Bulgaria
Президентът на Международната тенис федерация Франческо Ричи Бити е в България по покана на ректора на НСА проф. Лъчезар Димитров. Италианецът, който е член и на МОК и антидопинговата агенция (WADA), ще стане в петък 18-ия „Доктор хонорис кауза” на спортната академия. Той ще участва и в международния научен конгрес „Спорт, стрес, адаптация”.

„За втори път съм в страната ви. Първият беше в края на 80-те години, откогато се познавам с президента на БФТ Стефан Цветков. Радвам се на поканата и високата чест, с която ще бъде удостоен. Конкретно за българския тенис ще кажа, че има добри традиции и ще спомена само имената на сестри Малееви, братя Пампулови и Любен Генов. Имате отлични юноши и девойки. Стефан върши отлична работа тук, което е прекрасно”, заяви Ричи Бити.

Шефът на световния тенис разказа, че кризата не е засегнала чувствително неговия спорт. „Тенисът се развива отлично и сме на върха в момента. Спонсорите не се оттеглиха, което е добра новина. Преди време той се възприемаше като елитарен спорт, но сега е сред най-масово практикуваните. Ако през 1988 година тенис са играли между 15 и 20 милиона човека, то сега цифрата е между 80 и 100 милиона души по целия свят”, похвали се Франческо Ричи Бити, който е член на ITF от 1977 година, а самият той е бил активен състезател през 60-те години на ХХ век.

На въпрос на racketi.com за борбата с допинга в тениса, президентът заяви, че е доволен, че тенисът не е сред силно засегнатите в това отношение. „Имам поглед върху нещата, защото в WADA отговарям за всички олимпийски спортове. В тениса допингът не помага при представянето, също както е и във футбола. Но има риск от забранените вещества, най-вече при елитните състезатели за възстановяване. Смятам, че в тениса имаме контрол и добра антидопингова програма. Работим за повече превенция и разясняване на вредата от стимулантите”, разкри стратегията 68-годишният италианец.

Ричи Бити изрази скръбта си от кончината на почетния президент на МОК Хуан Антонио Самаранч и припомни, че той е бил в основата на връшането на тениса като олимпийски спорт през 1984 г. – тогава като демонстративен. Самият Самаранч е притежавал членска карта №1 на тенис клуб Real Club de Tenis Barcelona-1899 и много се е гордеел с този факт.Въведено от Любомир Тодоров на 2010-04-22
+++ | ---
Коментари:


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови материали, публикувани в сайта, са собственост на www.racketi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на racketi.com, посочване на източника и добавяне на линк към www.racketi.com . Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.