Как другите ракетни спортове помагат на тениса?

Racketlon
Тенисът е най-популярният спорт с ракети в света. Освен него обаче съществуват поне половин дузина “братовчеди”, които се практикуват в различни краища на планетата. Някои от тях - като бадминтона и тениса на маса – раздават също медали на олимпиади от дълги години. Други – като скуоша и ракетбола – се борят да бъдет допуснати до тези игри, макар и да нямат големи шансове за това, поне на този етап от развитието си. Трети пък изобщо нямат амбиции, свързани с петте кръга...

Въпреки че всеки от останалите спортове има своята специфика и на пръв поглед много повече се различават, отколкото приличат на тениса, всеки от тях може да бъде от полза на тенисистите. Това го доказва Роджър Федерер, който от ранна детска възраст е играл скуош и бадминтон, и дори Цеци Пиронкова, чийто "скуош форхенд" впечатли света в Лондон.

Затова решихме да ви запознаем накратко с останалите спортове с ракети (и в повечето случаи с топка) и да ви разкажем как могат да помогнат в изграждането на един тенисист.

БАДМИНТОН
Най-популярният след тениса. Международната федерация включва над 160 страни, което я прави една от 10-те най-масови спортни организации на планетата.
Къде и от колко души се играе?
Практикуват го масово в Индонезия, Китай, Малайзия, Япония, Русия, САЩ, Дания, Швеция, Германия, Англия, Холандия и Австралия. Смята се че над 320 милиона играят бадминтон на планетата. В България по официални данни има 3000 състезатели.
С какво помага на тениса?
На първо място изостря рефлексите. Защото в началната си фаза на летежа скоростта на перото често надминава 300 км/ч, въпреки че е изстреляно с 90-грамова графитна ракета. Заради височината на мрежата от 155 см повечете удари в бадминтона са над глава, което подобрява смачовете и ударите над глава и в тениса. Китката, която е може би най-важна в спорта с перото, помага при скъсените удари на мрежата. Да не забравяме, че изследванията сочат, че един елитен бадминтонист в тригеймов мач тича почти 2 пъти повече от тенисист, играл два-три оспорвани сета. Така че олимпийският спорт помага и за издръжливостта на състезателите и тяхната пъргавина.

ТЕНИС НА МАСА
Третият олимпиец в ракетното семейство също е много популярен. 188 страни членуват в световната федерация.
Къде и от колдо души се играе?
Тенис на маса играят над 250 милиона по света. Този спорт е религия в Китай и Швеция, масов е също в Русия, Унгария, Румъния, Германия, Франция Австрия, Япония и двете Кореи.
С какво помага на тениса?
Трябва изключително бърза реакция и прецизност да отиграеш целолуидното топче в полето на съперника, което е с размери 152 на 137 см над високата 15 см мрежа. Тенисистът може да научи доста за техниката на топспина и слайса от майсторите на масата. Освен това, противно на разпространеното мнение, тенисът на маса изисква много пъргави и бързи крака, което също е от полза на корта.

СКУОШ
Играта се практикува с каучуково топче между 4 стени.
Къде и от колко души се играе?
Спортът е популярен във Великобритания, Германия, Холандия, Австралия, Пакистан, Египет, ЮАР, САЩ и Канада. Смята се, че над 20 милиона човека се занимават със скуош в 175 страни.
С какво помага на тениса?
Отличен тест за издръжливост и бързина е всеки двубой на корта с размери 9,75 на 6,40 м. Тук играят и стените, като предната се извисява на 457 см, а страничните се спускат до 213 см при задната стена. Ракетата е с дължина като в тениса, но главата е по-малка като площ и тя е по-лека. 25-грамовото топче е с различни скоростти като най-добрите използват най-бавното, означено с 2 жълти точки. Скуошът помага на тенисиста също и при многото изпълнения почти без подготовка и използването на много сечени удари.

РАКЕТБОЛ
Той е подобен на скуоша, но се играе с ракети с по-големи глави и малки дръжки и доста по-голяма топка.
Къде и от колко души се играе?
Разпространен е най-вече в САЩ, Канада и Мексико, но се играе и в Европа. Около 15 милиона го практикуват по света.
С какво помага на тениса?
Движенията в ракетбола са експлозивни и ако си стъпил на цели стъпала нямаш никакъв шанс да догониш топката между стените с височина 6 метра на корта с размери 6 на 12 метра. Тенисистът, играещ този спорт, развива добра бързина на реакциите и повишава издръжливостта си.

ПЛАТФОРМЕН ТЕНИС
Играе се или с топка като за тенис, която е с изпуснат въздух в Америка, или с топче от олекотен каучук, с ракета, подобна на тази за тенис на маса, но от графит.
Къде и от колко души се играе?
Платформеният тенис и американската му разновидност Paddle Tennis се играят от общо 330 000 човека. Освен в Съединените щати, този спорт се практикува в Германия, Швейцария, Австрия и Холандия.
С какво помага на тениса?
Добре се отразява на рефлексите и е отлично средство за подобряване на волетата и лобовете. Защото прехвърлящият удар е основното защитно средство в платформения тенис, който се играе върху дървен подиум с очертания точно като на тенис корт, но с два пъти по-малки размери. В този спорт имаш право само на един сервис, така че трябва да си много концентриран при подаването си.

Въведено от Любомир Тодоров на 2010-08-20
+++ | ---Таг: тенис, бадминтон, скуош, ракетбол,Коментари:


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови материали, публикувани в сайта, са собственост на www.racketi.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на racketi.com, посочване на източника и добавяне на линк към www.racketi.com . Използването на графични и видео материали, публикувани в сайта, е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.