Питър Гейд: Можем да преодолеем монопола на Китай
Многократният европейски шампион по бадминтон говори пред сайта на Super series

Питър Гейд е най-популярният бадминтонист в света. Роден е на 14 декември 1976 г. в Олборг, Дания. Той достига до №1 в световната ранглиста през 1998 г. и задържа позицията до 2001 г. Трикратен европейски шампион, като първата му титла е от София’98. Бил е световен вицешампион и е спечелил 16 титли от сериите Grand Prix. Започна успешно участие и в новите Super Series, като спечели през януари турнира в Малайзия. Известно време Петя Неделчева и Линда Зечири играха заедно с Питър в един клуб в Дания. Гейд (на датски името му се произнася Гаде) е женен с една дъщеря. Фен е на футбола и вика за отбора на Ливърпул.

* Питър, как виждаш своята форма през тази година?
* Аз съм на същото равнище, дори може би по-добър. В момента дисциплината мъже единично е много силна и има страхотни бадминтонисти. Вижте Лин Дан (Китай) и Тофик Хидаят (Индонезия). Има и група от 4-5 играчи, между които съм и аз, които могат да спечелят всеки голям турнир. А освен това има и друга група от 15-ина състезатели, които пък могат да победят тази седморка.

* Искате ли да играете на Олимпиадата в Пекин догодина?
* Да, това е една от моите големи цели. Но съм концентриран върху играта си в момента и се готвя състезание за състезание. Тренирам усърдно по 13-15 часа седмично и мисля, че се движа добре.

* Може ли да бъде преодолян китайският монопол?
* Мога да говоря само за мъжкия сингъл. Казах вече, че има група от велики играчи. В нея е Лин Дан, но там сме и Тофик, Чон Вей и аз, които сме от други държави. Нуждаем се от повече двубои срещу китайци. Мисля, че този монопол може да бъде преодолян, но и от Пекин идват също нови силни бадминтонисти.

* А защо играчите от Китай са толкова добри?
* Там имат уникална система за развитие на бадминтонистите физически и психически. Виждате обаче, че не са непобедими и Тофик е най-добрият пример. Нашият спорт е много могъщ в Китай и те имат много отлични състезатели.

* Как може да се развие бадминтонът?
* Аз се опитвам да го популяризирам навсякъде по света. Показваме на зрителите цялата му красота, която се вижда най-добре при синглите. Нещата тръгват нагоре, но за да вървят така, трябва да бъде увеличен наградния фонд на състезанията. Знам, че това е субективно, но когато сравнявам аудиторията на бадминтона с тази в други спортове, се вижда, че въпреки интереса, парите все още са доста малко.

Добавено на: 2007-06-03