Федерер: Мога да подобря рекорда на Сампрас, но не това е най-важното
Роджър Федерер говори пред медиите, след като спечели за пети пореден път Уимбълдън.
- Роджър, в четвъртия сет при 0:2 гейма Надал удари една топка, която излезе в аут. Вие, и съдията Карлос Рамос видяхте, че е вън, но Рафа поиска видеоповторение и според симулацията на Ястребовото око топката е закачила линията. Още ли смятате, че тази система е прецизна?


- Какво да отговоря? Не знам как работи точно тази машина, само знам, че видеото се трансформира в 3D образ. Казах на съдията на стола, че съм щастлив, че Надал оспорва решението, защото видях, че топката е аут. Резултатът беше 30:30 и това беше важна точка. Бях шокиран, когато според графиката топката е закачила линията. Но няма значение какво мисля аз.

- Какво мислите за играта на Рафа във финала?

- Мисля, че той игра феноменален тенис. Определено има напредък от миналата година и избира по-добра тактика. Преди удряше силно топката, но не знаеше точно защо. Тази година Надал промени играта си малко. Играе може би малко по-агресивно, знае повече за тревата. Затова смятам, че той не е само специалист на клей, а универсален тенисист. Мисля, че заслужаваше да вземе титлата. Той не направи нищо грешно. Видяхте колко труден беше мачът и аз изпитвам уважение към Рафа.

- Какво ще си спомняте от този финал след време?

- Самото събитие. Това беше голям случай за мен и бях под огромно напрежение. Бьорн Борг беше в ложите, Джими Конърс, Джон Макенроу и Борис Бекер също бяха сред зрителите. Това беше велик момент за мен. Мигът, когато вдигнах купата ще остане завинаги в съзнанието ми.

- Щастлив ли сте от начина, по който сервирахте?

- Да, определено. На началния ми удар се градеше моята игра. За нещастие бях пробит в първия сет, след като самият аз бях направил пробив. Мисля, че сервисът ми беше отличен, както обаче и ретурите на Надал. Не успях да постигна много асове. Но той не успя да ме надиграе от крайната линия. Не можах да играя толкова агресивно, колкото ми се искаше. Но началният ми удар ме спасяваше и аз успях да спечеля повечето важни точки в мача.

- Разкажете за срещата си с Бьорн Борг след финала.

- Беше вълнуващо. Разменихме си шведски прегръдки. Ние много се харесваме и имаме много за какво да си говорим. Беше много вдъхновяващо за мен да видя Бьорн в ложата. Когато разбрах, че ме чака след мача бях на седмото небе.

- Какви ви мина през ума, когато се строполихте след последната точка?

- Ами почти се разплаках. Когато поведох с 5:2 в петия сет се опитах да запазя концентрация. Започнах с 15:0 и си казах, че е прекалено добре. После всичко се разви много бързо и стигнах до шампионската точка. Изиграх е добре, реших да съм агресивен на втория му сервис и се получи и направо ми се подкосиха краката.

- Преди финала тренирахте с Горан Иванишевич? Това помогна ли ви срещу левичаря Рафа?

- Добре се получи, че поиграх час и половина с Горан. Мисля, че това ми помогна особено при ретурите. Играещите с лява ръка са различни, а и на „Уимбълдън” бях срещал само десняци.

- Вие играхте срещу Надал в четири от последните шест финала в Големия шлем. Това съперничество допада ли ви или предпочитате различни съперници?

- Честно казано не мисля за това. Аз печеля, Рафа печели. Смятам, че това съперничество е добро. Ние сме заедно на върха повече от 100 седмици. Не винаги успяваме с Надал да направим страхотни мачове, но в Лондон се получи. Щастлив съм, че се получи трилър и че напуснах корта като победител.

- Постигнал сте толкова много. Какво искате още да направите преди да напуснете тениса?

- Много неща. Искам да спечеля в Париж, Купа „Дейвис”, олимпийска титла. Освен това ми се ще да победя отново в турнирите, където вече съм го правил. Но ако не успея – всичко ще е наред. Искам да се наслаждавам на тениса и не се тормозя непрестанно заради успехи или неуспехи. Така че, ако не успея да взема златен олимпийски медал няма да се отрази на съня ми. „Уимбълдън” е най-важният турнир в моята кариера и аз обожавам всеки момент, когато съм на него.

- Вече сте само на 3 титли от рекорда на Пийт Сампрас в Големия шлем. Можете ли да го надминете?

- Мисля, че мога да го направя. Но, както казах, това не е нещо, което съм се зарекъл да постигна. Ако се получи – добре. Сампрас е може би най-великият в цялата история на тениса. Така че да счупиш рекорда му от 14 титли не е най-лесното нещо на света. Аз съм спечелил 5 пъти на „Уимбълдън”, и по три пъти в Австралия и САЩ. Наистина съм близо до него, но вижте колко ми остава. Това показва, че Пийт наистина е велик. Бих се радвал и да изравня постижението му и да съм на едно ниво с моя идол.

Добавено на: 2007-07-09