Цветана Пиронкова: Искам да играя с удоволствие
Първата ракета на българския тенис Цветана Пиронкова се съгласи да отговори на въпросите на racketi.com. В едно откровено интервю по електронната поща 20-годишната пловдивчанка отговаря има ли мениджър, получавала ли е предложение за уговорен мач и как ще си почива след края на сезона.


- Цветана, как оценяваш своя сезон 2007?
- Той още не е свършил. Остават ми още няколко турнира, в които се надявам да се представя успешно.- Имаше видим спад през пролетта и лятото. На какво се дължеше той и как успя да го преодолееш?

- Това е спорт, това е тенис. Има моменти, в които се чувстваш страхотно и имаш чувството, че направо летиш по корта. Но има и такива мигове, когато не се чувстваш толкова добре и съответно това се отразява на играта ти.


- Каква е причината да стигнеш полуфинал отново точно в Стокхолм?
- Наистина и миналата година играх добре там и стигнах също до тази фаза. Турнирът в Швеция е много хубав. Той се провежда на Олимпийския стадион и атмосферата е направо страхотна. Може би и заради това давам всичко от себе си и се представом много добре.-Какво не ти достигна и в третия ти сезон като професионалистка в WTA да стигнеш финал?

- Моята цел в тениса не е да стигна финал примерно тази или следващата година. Искам да развивам играта си с всеки турнир, да играя с удоволствие. Един ден, когато съм готова, живот и здраве, да постигна желаните от мен успехи.- Къде нареждаш сред тях титлата в Бордо? Тя даде ли ти ново самочувствие и стимул?

- Радвам се на всички мои победи и успехи. Титлата в Бордо естествено причслявам към своите големи успехи. Зарадвах й се много.- Коя победа от тази година ще помниш най-дълго и защо?

- Няма такава. Просто помня всички мачове, които съм играла, независимо какъв е бил изходът от тях.- Предлагали ли са ти пари, за да загубиш на корта?

- Не, никога. Разбира се, че не бих приела в никакъв случай такава оферта. Не съм чувала и други тенисистки да са получавали подобни предложения.-«За» или «против» си изравняването на наградните фондове на дамите с тези на мъжете?

- Надали има тенисистка в света, която да е против изравняването. Това е уважение към труда ни. Женският тенис е не по-малко атрактивен от мъжкия. В крайна сметка всички сме хора – защо трябва да ни делят по пол?- Отборът за Fed Cup ще изглежда много по-силен догодина, ако към теб се присъедини Сесил Каратанчева. Планирате ли да играете двойка заедно, за да успеем да се върнем в Световната група на турнира?

- Не сме се виждали със Сесил доста отдавна и не сме говорили по въпроса. Но при положение, че ще сме заедно в отбора на България, най-вероятно ще играем двойки.


- Има ли шанс Каратанчева да се завърне с гръм и трясък след наказанието, или няма да впечатли с нищо?

- Пожелавам на Сесил здраве и много успехи!- Какво е за теб Олимпиадата и надяваш ли се да играеш в Пекин догодина?

- Игрите са гигантско събитие. Разбира се, че се надявам да играя в Китай догодина. Надявам се да подобря дотогава класирането си в световната ранглиста, за да мога да се класирам за Олимпиадата.- Как ще възстановяваш след тежкия сезон? Мислиш ли за почивка някъде, или ще си седиш в Пловдив?

- Ще си бъда в Пловдив. Може да отскоча до Пампорово за няколко дена. Там ходя винаги в любимия ми хотел Duke's Place . Той се намира точно до пистата. Аз не карам ски, но обичам да летя надолу с шейна.- Къде планираш да започнеш следващия сезон и на какво ще наблегнеш през него?

- Ще стартирам най-вероятно в Австралия. И ще наблегна на... турнирите :).- За какво не ти стига времето?

- Действително времето ми е ограничено. Но има една приказка, че «с мерак всичко се постига». Така че, когато ми се правят мартеници например, винаги намирам време за това :).- Има ли интерес към теб от мениджърска агенция или голям производител на екипировка?

- Вече подписах с мениджърската агенция SFX (б. а. – нейни клиенти са Агаси, Родик и Чакветадзе), така че тя се занимава с моите дела. До момента не съм имала предложение за рекламен договор от голяма компания.- Остава ли ти време да сърфираш из Интернет?

- Да, специално за нтернет имам доста време, защото обикновено по турнирите се чака много. Но нямам любим сайт или нещо подобно.- Мислиш ли да продължиш образованието си у нас или в чужбина, или ще го оставиш за след края на кариерата ти?

- Смятам да изчакам с образованието. Но имам желание да науча поне още два чужди езика.
Добавено на: 2007-11-11