Бадминтонът е най-бързият спорт в света
Все повече стари рекорди биват подобряване. Дойде ред и на постижението за най-висока скорост в света на спорта. Той беше регистриран в бадминтона преди 4 години по време на световното първенство за смесени отбори „Судирман Къп” в Пекин.

Китаецът Фу Хайфън (на снимката във въздуха) записа върховото постижение със смач в двубой на двойки. 21-годишният тогава левичар изстреля перото със скорост 332 км/ч. Предишният рекорд в бадминтона, който бе и в книгата на рекордите „Гинес”, принадлежеше на англичанина Саймън Арчър – „само” 264 км/ч.

Новият рекорд подобрява световното постижение на спорта пелота. Това е игра, която се практикува главно в Страната на Баските в Испания. Рекордът беше 302 км/ч. Това означава, че бадминтонът вече официално е най-бързият спорт в света, като изпреварва предишното постижение с 31 км/ч.

В Пекин бе изпробвана нова система за отчитане на скоростта на движение на перото. Според специалисти трудно някой друг спорт с ракета може да подобри новия световен рекорд, поставен на първенството за смесени отбори. „Скоростта и ловкостта на тези спортисти е уникална”, казва Алекс Лочисано, чиято мелбърнска компания осигурява специалното оборудване и софтуер в Пекин. Същата техника е използвана и на големи тенис и крикет турнири. Австралиецът смята, че определянето на бадминтона като най-бърз ракетен спорт ще даде тласък на изполването на новата измервателна техника, която е базирана на микровълни. Подобна технология се използва при военните радари.

В сравнение с бадминтона тенисът на корт е доста по-назад. Най-интересно е че рекордът при жените в бадминтона е 257 км/ч, постигнат при смач на китайката Хуан Сю, е по-висок от този в тениса, който съответно принадлежи на Анди Родик - 250 км/ч при мъжете и 205 км/ч на Винъс Уилямс при жените. Така тенисът на корт отива съответно на 4-то и 6-то място. Друг интересен спорт, набиращ постепенно популярност и в България – скуошът, е на пета позиция с 233 км/ч, постигнати при удар на британеца Саймън Бейкър. Преди тениса на корт освен пелотата е и голфът, където най-силният регистриран удар е със скорост 274,3 км/ч. Естествено рекордът принадлежи на големия Тайгър Уудс.

Тенисът на маса е едва на седмо място - точно след тениса. Този рекорд е поставен от германеца Тимо Бол, който удря малкото топче със скорост от 170 км/ч. В класацията за скорост има и българин. Волейболният ни национал Владмир Николов е на 13-о място със сервис със скорост от 105 км/ч.

Добавено на: 2008-11-09