За Гришо, Цеци, Петя и останалите
Каква беше 2008 г. за ракетните спортове и какво да очакваме от новата? Не е лесно да се даде еднозначен отговор за българските тенис, бадминтон и скуош. Няма и смисъл да се прави детайлен обзор. Едно, защото събитията, които си струва да се помнят не са чак толкова много, второ, защото никой няма време да чете дълги текстове.

Тенис

Това беше годината на Григор Димитров, но и на Цветана Пиронкова в известна степен. Гришо направи нещо нечувано за юношеския ни тенис и завоюва титлите от Wimbledon и US Open. Историческото постижение ще бъде оценено по достойнство след време. Нека добавим, че 17-годишният хасковлия стигна и до номер едно в света при юношите. Какво го очаква през 2009 година? Димитров иска да пробие при мъжете. За момента обаче той не „може да намери цаката” на елитните тенисисти. Треньорът Пато Алварес и подготовката в школата на Андре Агаси могат да издигнат още повече нивото на игра на големия талант на родния тенис. Защото, ако до 2-3 години не последват успехи в турнирите от АТР, юношеските триумфи ще бъдат забравени. Кой си спомня, че Гаел Монфис спечели три титли от Големия шлем при юношите, след като няма големи победи при мъжете.

Цеци записа втората си победа над тенисистка от Топ 10. На 14 май пловдивчанката сломи Ана Иванович в Рим и предизвика сензация. Пиронкова се настани твърдо сред първите 50 в света. Тя достигна до номер 40 на 9 юни. Но отново не успя да стигне поне финал в турнир на WTA. Нещо, което се отдава на доста тийнейджърки. Ако иска да върви нагоре 21-годишната ни първа ракета и лидер за Fed Cup трябва вече да донесе първа титла на България, нещо което не се е случвало от успеха на Маги Малеева в Бирмингам през юни 2003 г. Пиронкова се сдоби със спонсор за облекло и личен сайт. Остава стройната брюнетка да почне да печели трофеи. Нещо, за което има потенциал.

Завръщането на Сесил Каратанчева беше очаквано с интерес. Изтърпялата наказание софиянка започна устремно и спечели титлите от няколко турнира на ITF. Заради това отказа да играе за националния отбор. Сесил си извоюва място сред първите 200, дори 150. Но за нещо повече май няма да има сили.

Останалото в телеграфен стил. Елица Костова продължи да прогресира и спечели първа титла в кариерата си в Португалия. Родената в Хасково тенисистка дебютира и за националния отбор. 2009-а ще бъде изключително важна за нея. Ако не направи решителен скок до турнирите на WTA, съществува голям риск да си остане редовна участничка в десетхилядниците. Точно както регресира нейната съгражданка Диа Евтимова. А беше обещаващ талант, оценен от самата Жюстин Енен и е на годините на Мария Шарапова. Приятно впечатление направиха още Далия Зафирова и Александрина Найденова, стигнали първите си финали в кариерата.

Бадминтон

Петя Неделчева отново беше лицето на този спорт у нас. Контузии попречиха на примата ни да запише още по-добро класиране. Тя спечели турнира от Гран при в София, който беше най-силното състезание в ракетен спорт у нас за 2008 година. Неделчева стигна осминафинал на олимпиадата в Пекин – също отлично постижение.

Добре е, че Петя не е вече самотен войн у нас в най-бързия спорт в света. Линда Зечири игра финал на Гран при на Холандия, което е най-големият й успех. След операцията на коляното левичарката от София започна да възръща форма и позиции. Димитрия Попстойкова стигна първи финал в кариерата си – в Солун. Младата надежда от Първомай направи и отлична двойка с Неделчева, за която треньорът им Орлин Цветанов смята, че могат да вземат поне европейска титла.

Скуош

Да и такъв спорт има в България. Николай Ангелов спечели първата балканска купа в Белград. Там бронзовият медал беше за Стоил Жилев. Но те няма къде да търсят другаде международно участие. Защото след като бяхме членове на Европейската федерация и наш отбор записа няколко участия на шампионатите на Стария контент от 2002 година, сега у нас няма федерация по скуош. Това връща в България спорта, който кандидатства за олимпийски, с години назад. 2009-а трябва да даде отговор как ще битува играта с каучуковото топче административно. Като комисия към БФБадминтон или като самостоятелна федерация.

На всички читатели на нашия сайт желая весело посрещане на Новата година и много здраве и успехи на кортовете и извън тях през 2009 година!
Добавено на: 2009-01-03