Елица Костова: Хингис е моя идол
Националката за Fed Cup и трета ракета на България в тениса Елица Костова отговори на въпросите на racketi.com. В може би първото си по-пространно интервю родената в Хасково състезателка разказва впечатленията си от успешния за нея минал сезон, че няма да играе повече на 10-хилядници и че Мартина Хингис е неин спортен кумир.

-Елица, честита нова година! С какво ще запомниш сезон 2008?
- Честита нова година на всички читатели! Пожелавам ви да бъдете много здрави, щастливи и усмихнати през 2009-а! Миналия сезон беше най-успешния в цялото ми развитие до момента. Изиграх много успешни турнири и постигнах резултати, които даже не бях очаквала. Като цяло съм много доволна от себе си и съм горда, че се раздавах до край във всеки един мач.

- Много неща ти се случиха за първи път – дебют в националния отбор, титла. Кое е беше най-вълнуващото?
- Радвам се на всичките си успехи, които постигнах в турнирите. Но все пак, ако трябва да отлича някои от тях, безспорно това е спечелването на първия ми турнир в Португалия и победата, която записах над Стефани Форец на Alianz cup в София.

- Как оценяваш срещите си за Fed Cup? Как те прие отборът?
- Мисля че отборът ме прие добре. Аз естествено се вълнувах много, защото това беше първата ми покана да играя за България. Опитах се в Будапеща да помогна на състава с каквото можех. Вярвам и се надявам, че тази ще бъда още по-сигурна и моята игра ще бъде много по-самоуверена.

- Как се справяш с училището?
- С него се оправям добре засега. Старая се да съчетавам тениса и образованието по най-добрия начин.

- Направи огромен скок в световната ранглиста и вече си трета по сила българска тенисистка. Кога ще те видим и в турнири на WTA и от Големия шлем?
- Все още пълната ми програма за 2009 година не е готова. Мисля да наблегна само на турнирите с награден фонд от 25 000 долара нагоре. Не мога да кажа срок кога ще мога да участвам в състезания под егидата на WTA, защото всичко е свързано с финанси и добро класиране в световната ранглиста.

- Разкажи повече за твоя клуб във Франция Брасие?
- Отборът за мен означава наистина много, защото оттам започнах да играя отново успешно и там ме научиха да вярвам в себе си. Моят приятел и треньор Мариано Петигросо е човекът, който ме подготвя за турнирите, но само когато съм във Франция. Както е ясно пътувам сама по състезания. Мариано все още трябва да се готви за клубни мачове, които играе в Италия, Франция и Германия, а също така и за турнирите от френската лига.

- Имаш ли идол в тениса?
- Да, това е Мартина Хингис. Когато бях малка и гледах нейни срещи по телевизията, мечтаех един ден играта ми поне малко да заприличa на нейната!

- Къде започваш през 2009 година?
- Може би ще изиграя един турнир преди срещите за Fed Cup през февруари в Талин. Но все още не съм сигурна.
Добавено на: 2009-01-07