Лундгрен: Григор е предизвикателството за Рафа
Новият треньор на Григор Димитров Петер Лундгрен даде кратко интервю пред шведския вестник Sundsvalls Tidning (Сундсвалски вестник), който е от родния град на специалиста. Лундгрен ще пътува с Гришо на 25 турнира и ще се занимава с българския талант в тенис академията на Патрик Муратоглу в Париж.

- Г-н Лундгрен, новият ви възпитаник Григор Димитров се изправя срещу Рафаел Надал. Може ли да му окаже съпротива?
- Убеден съм, че той ще бъде голямото предизвикателство за Рафа. Не само в Ротердам. Григор се справи с Томаш Бердих и изненада дори специалистите. Мога да кажа, че публиката ще види две големи звезди. Тепърва светът ще говори за него.

- Искате да кажете, че в дългосрочен план Димитров ще застраши испанеца?
- Абсолютно! Българинът е способен да го направи! В момента е висок 189 сантиметра и тежи 77 килограма. Има превъзходна физика, а освен това практикува агресивен тенис, подобен на този на Роджър Федерер. Сигурен съм, че съвсем скоро той ще стане много известен. Григор ще бъде заплаха за всеки и ще стане част от елита.

- Можете ли да го сравните с Федерер?
- Димитров е обещаващ тенисист, който доста напомня на Роджър. Мога да кажа, че има по-добра физика и по-добри волета от Федерер, когато беше на 17 години. Ако продължи да се развива, Димитров ще спечели титли от Големия шлем.

- Вие сте треньор във Франция, смятате ли да се върнете в Швеция?
- Говорили сме с хора от нашата тенис асоциация по този въпрос. Да направя подобна школа, като тази в Париж. Но проблемът е и икономически и сега с тази финансова криза едва ли е точният момент. Но мечтая да направя академия в Швеция, която да създаде много бъдещи шампиони!
Добавено на: 2009-02-13