Грегори Готие: Тази година искам да стана №1!
Френският състезател по скуош Грегори Готие в момента е трети в световната ранглиста и е първи от европейците в нея. Той е роден на 23 декември 1982 г. в Епинал. Готие е достигал до №2 в класацията. Той е двукратен световен вицешампион и е спечелил пет последователни европейски титли. Миналата година победи във финала на Супер сериите, а сега, в края на януари, спечели много силния турнир в Ню Йорк, където се събра световният елит в спорта с каучуковото топче.

Добро начало на 2009 г., Грег, Спечели Tournament of Champions в САЩ, като победи световния №1 Карим Дарвиш на полуфинала. Мислиш ли вече за световната титла, която засега ти се изплъзва?

Това което искам да постигна през тази година е да оглавя световната ранглиста. Това означава, че трябва да печеля колкото се може повече турнири. Наистина ми е голяма мечта да стана световен първенец, но се опитвам да не мисля твърде много за това, защото ме затормозява. Ще направя всичко възможно да спечеля титлата, но като играя все едно е обикновен турнир.


Миналата година на световното в Манчестър отпадна твърде рано, след маратонски мач с Ейдриън Грант. Какво се случи тогава?

Ами може би се виждах вече на четвъртфинал или полуфинал и не се концентрирах в двубоите от ранните кръгове. Все пак 2006 и 2007 г. играх финали на World Open. Това ми изигра лоша шега и Грант ме отстрани. Това ми беше за урок и сега се подготвям старателно за всеки двубой, независимо срещу кого е.


Какво мислиш за новата система на точкуване в скуоша?

Ами щом от световната федерация са решили, че трябва да се уеднаквят правилата при мъжете и жените, значи има защо. Системата е еднаква за всички, а и така нашият спорт има повече шансове да влезе в олимпийската програма.


Ще успее ли твоят спорт да стане олимпийски през 2016 г.?

Много се надявам това да стане. Скуошът заслужава да стане част от олимпйската програма. Дано през октомври бъде приет!


Как тренира шампионът Готие? Пазиш ли специална диета?

Тренирам двуразово, пет дни в седмицата. Отделно имам три фитнес сесии. Да, имам диета, но не я спазвам чак толкова стриктно през цялото време.


С какъв модел ракета играеш? Изоползва ли те Dunlop за консултант?

Разчитам на Dunlop Aerogel. Компанията използва моя имидж, за да продава ракети за скуош. А пък аз се стремя да представям марката максимално добре по целия свят.


Знаеш ли нещо за българския скуош?

За съжаление никога не съм бил в България, но ми се иска да посетя страната ви. През 2007 година на европейското първенство в Роян (Франция) играх срещу Николай Ангелов. Спомням си този мач. И двамата се забавлявахме и направихме добър двубой. Той игра много добре тогава.


Разкажи как и защо започна да играеш точно скуош?

Започнах, защото моите родители притежаваха скуош клуб. Аз съм роден в Епинал, но когато бях на 4 години се преместихме на около 150 км в Одинкур. Нашите продължиха скуош бизнеса и всъщност тогава за първи път хванах ракетата. Веднага се влюбих в спорта и реално никога не съм тренирал друг.


В тениса има повече пари и популярност, макар че усилията в твоя спорт не са по-малки. Какво мислиш по въпроса?

Тенисът просто е много по-голям от скуоша и съществува от по-дълго време. Нашият спорт има работеща федерация от 30-ина години, така че нещата ще стават стъпка по стъпка. Имаме нужда скуошът да стане олимпийски спорт, за да има по-голямо телевизионно покритие и да се продава по-добре.


Как се развива скуошът във Франция? А какво мислиш за успехите на Египет?

Започвам с втория ти въпрос. В Египет скуошът е национален спорт и се играе от почти всички. Така в страната могат да избират измежду много отлични играчи. В родината ми спортът се развива бързо. Имаме добро медийно отразяване, няколко телевизии следят скуоша. Хората започнаха да разбират играта по-добре и се появяват нови и нови клубове.


Икономическата криза отразява ли се на Мъжката професионална асоциация?

Мисля, че не. В календара на PSA Tour има същите турнири, както и миналата година, няма намалени наградни фондове. Надявам се кризата да няма негативен ефект върху скуоша и занапред.


Не си бил само световен шампион и №1 в ранглистата. Ако трябва да избереш само едно от двете, кое звание би предпочел?

Сложен въпрос. Наистина не знам. Сигурно е обаче, че искам да завоювам и двете и се надявам да го направя скоро.


Какво обичаш да правиш в свободното си време?

Опитвам се да седя по-дълго вкъщи, да общувам с моето семейство. Обичам да излизам с приятели, да ходим по малки ресторанти. Така се разтоварвам отлично. Но всъщност нямам много време, защото мога да почивам два пъти в годината по две седмици.
Добавено на: 2009-03-18