Карола Бот: Не искам да съм Курникова в бадминтона

Германската бадминтонистка Карола Бот е родена на 9 юли 1984 г. в Мюлхайм. Смятана е за една от големите красавици в спорта с перото. Атрактивната Бот е в София със своя отбор „Саарбрюкен/Бишмисхайм” за Шампионската лига. Тя се съгласи да даде интервю за българските читатели.

- Карола, какво мислиш за Party Food Европейско клубно първенство по бадминтон?
- Първенството е много силно. Има отлични бадминтонисти и доста добри отбори в София. За мен това е ново изживяване, никога преди не бях участвала в такъв турнир.

- Твоят отбор „Саарбрюкен/Бишмисхайм” е сред фаворитите...
- О, не бих казала. Тук са се събрали топтимове. Ще се опитаме да им объркаме сметките, но ще бъде трудно. Хубаво е, че тръгнахме с три победи в групата. Това дава самочувствие, защото сме вече на четвъртфиналите. Но нашият отбор е дошъл да се забавлява в играта си в България.

- Един от първите ти международни турнири беше в София.
- Да, наистина е така. Но беше толкова отдавна, че почти нищо не си спомням. Играхме в друга зала не в „София” (б. а. – Зимния дворец през 2003 г.). Помня, че участвах на единични и на двойки, но не постигнах успехи.

<б>- Знаеш ли вече нещо за българската столица?
- Нямам особени впечатления, защото от залата отиваме директно в хотела и не съм успяла да разгледам града. Но ми харесват много, хората защото са приветливи и дружелюбни.

- Германските медии те нарекоха преди време „Курникова в бадминтона”, но ти се възмути. Защо, ти също си хубава и руса като Анна?
- Е, това прозвище не беше лошо. Не бях съгласна с факта, че ме сравняват със спортистка без големи успехи. Моите амбиции са за сериозна кариера в бадминтона, а не само за хубост на корта. Не знам дали имам нов прякор, не съм чула, но за това трябва да кажат хората в Германия.
- Помага ли в спорта да си хубава жена?
- Е, отговорът е положителен (смее се). Много се радвам, че хората ме харесват, че медиите ме обичат. Нека не звучи нескромно, но смятам, че съм сред най-популярните германски спортистки. Това ми помага и да сключвам добри договори за екипировка. Сега съм рекламно лице на Babolat, преди имах контракт с Nike и Carlton. Освен това ми помага Бундесверът и компания за сладкарски изделия.

- Защо и кога започна да играеш бадминтон?
- Започнах много малка. Баща ми ни водеше в един клуб в Ашафенбург заедно със сестра ми. Запалих се бързо по играта. Никога не съм съжалявала, че не съм избрала друг спорт. Бадминтонът е страхотно изживяване за мен.

- Колко пъти си се появявала на корици на списания?
- Не съм ги броила, но са поне пет. И не става въпрос само за мъжки списания. Наскоро участвах в популярно токшоу в Германия. Много се забавлявах. По принцип не страня от медийни изяви.

- А мислила ли си за собствена телевизионна рубрика?
- О, не бих се справила с такова предизвикателство. Според мен то е за професионални журналисти. А аз искам да играя бадминтон, което трудно бих съвместила със студиото.

- Към какво се стремиш в спорта?
- Мечтая да играя на Олимпиада. В бадминтона обаче квалификациите са много тежки и продължителни. А и в Германия има много силни състезателки – като Юлияне Шенк например. Но се надявам да успея да се класирам за Лондон 2012!
Добавено на: 2009-06-25