Перфектната тренировка за Ник Болетиери
Световноизвестният специалист Ник Болетиери е основател и президент на Тенис академията в Брадънтън, Флорида, която сега е част от академията на IMG . Той е бил треньор на 8 тенисисти, които са били №1 в световната ранглиста.

От много години треньорите обичат да казват, че тренировката ви прави идеални. Но има и нова философия, която гласи: „Перфектната тренировка ви прави идеални”. Ще дам пример. Ако тренирате сервис и изпълните цял кош с топки като ги подхвърляте по грешен начин, неправилното заучаване на удара ще се задълбочи, вместо техниката ви да се подобри. С такова подхвърляне правите началния си удар непостоянен и непредвидим. За да подобри сервиса си тенисистът трябва да овладее техниката, с която да може да участва с успех на състезания.

План на тренировката

Заниманията със средно напреднали и напреднали трябва да бъдат правени по модела на мач. Ако трениращият предпочита да изпълнява мощни форхенди, давайте му топката така, че да може да шлифова този удар. Ако ретурът го притеснява, изпълнете десетки сервиси, за да може той да подобри връщането им. Същият принцип на тренировка е валиден и за началния удар. Изпълнителите на силен сервис не са станали такива чрез осмоза, а като са тренирали стотици начални удари по технически правилен начин.

Когато обучавате начинаещи, трябва да се запасите с голямо търпение. Всеки удар трябва да бъде упражняван отново и отново и напредъкът може да бъде много бавен. Затвърждаването на ударите по правилен начин води до успех дори при обучавани, чиято атлетичност е равна на нула. Всеки начинаещ трябва да бъде трениран съобразно възможностите му. Ако той има добра кординация „око-ръка” започнете с волета. Ако улучването на топката е проблем стартирайте с упражнението „подхвърли и удари”.

Какво да се тренира

Играчите трябва да тренират 80% от времето силните си удари и да отделят 20% за поправяне на слабостите си. Работата непрекъснато върху слабите страни води до негативна нагласа и затормозяване при част от учениците. Също така ако наблягате прекалено много върху слабостите на трениращите, това може да ги обезкуражи и да ги накара да изберат друг спорт. Продължителното трениране на силните страни мотивира играчите и ги кара да очакват с желание следващото занимание. И така след време 20-те процента занимания за поправяне на слабостите ще дадат добър резултат.

Тренировката трябва да дава знания, но и да бъде забавна. Тенис учителите трябва много да внимават да не се стигне до преучване. Много често виждам на корта скованост от прекалено много анализи, което е непродуктивно. Добрият професионалист не само знае какво да каже, но и как и кога да го направи.

Ще дам пример с моето обучение на Борис Бекер. Първият месец не правех никакви коментари. Аз изучавах какво му харесва и какво не, как и кога предпочита да тренира. Опитах се да науча всичко за неговата личност. Когато вече имах нужните познания върху неговия стил на тренировки и игра, говорих с Борис и му казах моите наблюдения върху играта му.
Добавено на: 2007-06-03