ITF даде световното по плажен тенис на Рим

Международната тенис федерация (ITF) обяви, че първото световно първенство по плажен тенис ще се проведе в Рим от 4 до 6 май. Състезанието ще бъде на Форо Италико. Лидер в световната ранглиста при мъжете е двойката Марко Гаравини и Паоло Тараци, а при дамите – Симона Бриганти и Росела Стефанели, всички от Италия.

Федерацията организира от миналата година верига, в която са включени 15 турнира. За световното първенство освен по ранглиста, ще се участва и с „уайлд кард”. ITF ще раздаде покани на плажни тенисисти от Австралия, Бразилия, Япония и САЩ, където тази разновидност на аристократичния спорт тепърва се развива.

Няколко думи за правилата на играта. Мачовете се провеждат на игрище с пясък като за бийч волейбол с размери 16 на 8 метра. Височината на мрежата е между 170 и 185 сантиметра. Играе се само по двойки с ракети без кордаж – с плътни глави. Топките са за тенис, но без налягане в тях.

Броенето на резултата е като в тениса. Разликата е, че се използва правилото no-Ad, т.е. при 40:40, този който спечели следващата точка, печели гейма. Освен това няма втори сервис.

+++ | ---Reload Image
Code:


User
Съобщение