Шарапова направи популярен спийдминтона

Един нов спорт с ракети набира скорост. Спийдминтонът е изобретен през май 2001 от трима ентусиасти в Германия.
Той е замислен като лятно занимание в берлинските паркове. Най-общо казано - целта е с ракета да изпратиш специалното перо в полето на противника и да отбележиш точка. Няма мрежа и сложни правила.

Идеята хрумва на Бил Брандес, който е моряк по професия и голям почитател на бадминтона. Той се ядосва, че на кораба не може да играе на открито с перото, защото то е много бавно и всеки порив на вятъра прави траекторията на полета му непредвидима. Брандес работи години наред преди да успее да изобрети перо, което е много по-бързо и доста по-леко от това за бадминтон. Със свои приятели морякът основава фирма за производство на екипировка за новия спорт. Тя се нарича Speedminton GmbH и оттам идва името на играта, което означава нещо като “скоростен бадминтон”.
За зимата, когато не може да се играе навън, съоснователят на спийдминтона Томас фон Клир измисля версия за зала. За целта се използва половин тенис корт. Така новата игра може да се практикува през цялата година.
Германски техно маниаци решават, че светлата част на денонощието не им е достатъчна да прехвърлят перото и сътворяват нощна версия – Блекминтон. Състезателите са облечени във фосфоресциращи дрехи, перото също е специално и свети. За фон на състезанията, които продължават до зори служи техно музика, която се лее от мощни тон колони.

Новият спорт бързо намира прием по целия свят. Той става популярен в Калифорния, Египет, Тайланд ... “Спийдминтонът е като вирус –заразява те и се разпространява бързо”, обяснява Фон Клир. През лятото на 2003 г. играта получава награда на Международния панаир на спорта в Мюнхен. Така всъщност на спийдминтона се признава правото да бъде нов спорт.
В Германия, по данни на радио Deutsche Welle, над 6 000 човека играят организирано тази игра. Те се наричат помежду си спийдъри и приемат за свой символ гущера. Защото той е бърз, гъвкав и активен през цялото денонощие.

Попадение в десетката за играта е привличането на Мария Шарапова за лице на спийдминтона. Това стана през пролетта на 2005 г. и така бяха спечелени много нови приятели на спорта, който руската блондинка демонстрира през март по време на турнира в Индиън Уелс.

Какви са правилата на играта. Всеки от съперниците стои в квадрат със страна 5,50 м. Разстоянието между челните страни на двата четириъгълника е 12,80 м. Целта е перото да падне в полето на съперника или той да не улучи твоя квадрат. Подобно на тениса всяко разиграване започва със сервис и завършва с точка. Играе се до 15 точки, 3 от 5 гейма. Можа да се играе и на двойки като полетата се удвояват.
Сред природата полетата се очертават с лента и скоби или конуси, които фиксират ъглите. Ракетите са подобни по размери и форма с тези за скуош и ракетбол. Спийдминтонът не е сред скъпите спортове. В Съединените щати пълен комплект за играта се продава за 60 долара. Той включва 2 ракети от пресован алуминий, 3 пера с различна скорост, 4 флуоресцентни ленти, които се слагат на перото и гарантират 3 часа светлина, 8 конуса за полето и халка, която при нужда се надява на перото, за да го направи по-бързо.
Спийдминтонът не е достигнал още до България (с малки изключения). Но у нас има отлични условия за този спорт, който ще намери почитатели не само в средите на слушащите техно. Така че дано дойде преди “вирусът” да е мутирал или не е изобретена ваксина.

+++ | ---Reload Image
Code:


User
Съобщение