Навратилова – цял живот срещу течението

Navratilova
Смятаната от мнозина за най-велика тенисистка в историята Мартина Навратилова разкри на 7 април, че е болна от рак на гърдата. Признанието на 53-годишната легенда шокира света. Самата Мартина обаче, както винаги показа, че е личност с мисия. Тя заяви, че е направила публичното признание, за да накара жените да ходят на редовни профилактични прегледи. Шансовете за лечение при носителката на рекордните в света 59 титли от Големия шлем звезда са отлични, според лекарите.

Коя е Навратилова? Ще се опитам да припомня най-важното за нея в следващите редове. Мартина се ражда на 18 октомври 1956 година в Прага с фамилията Шубертова. Родителите й се развеждат когато е само на три години, а през 1962-а майка й Яна се омъжва повторно – за Мирослав Навратил. Той става неин първи тенис треньор и бъдещата номер едно приема неговата фамилия.

Малката Навратилова бързо разкрива своя уникален талант в спорта. Още на 15 години тя става шампионка на Чехословакия. През 1974-а печели титлата на смесени двойки на Roland Garros с колумбиеца Иван Молина, а в 1975-а фамозната левичарка играе първите си финали на сингъл в турнирите от Големия шлем. Тя губи двубоите за титлите в Австралия и Франция, но тенис обществото разбира, че се е родила истинска звезда. Същата година, веднага след загубата от Крис Евърт на полуфинала на US Open, Мартина отива в имиграционната служба в Ню Йорк и поисква политическо убежище от комунистическата си родина. Още през октомври 1975 година тя получава зелена карта за престой в Съединените щати, а от 1981-а е американска гражданка. Преди няколко години Навратилова си върна и чешкото гражданство.

Бляскавата кариера на Мартина може да започне. През 1978 г. тя печели първата си титла от Големия шлем на сингъл на Wimbledon. Последният трофей изобщо от Четворката е през 2006 година, когато с Боб Брайън триумфират на Откритото първенство на Съединените щати. Или между първата и последната й купа от Шлема минават 32 години! Навратилова притежава 18 титли на сингъл (9 от тях в Лондон), 31 на двойки и 10 на смесени двойки. Знаменитата левичарка е единствената в света с Голям шлем и на единично (1983 г.) и при дуетите с Пам Шрайвър (1986 г.)

navratilova Рекорден е общият брой титли в кариерата на пражката левичарка – 167 на сингъл и 177 на двойки или общо 344! Трудно ще бъде надмината някога и серията на Мартина Навратилова от поредни победи – 74 на единично и 109 на двойки с Шрайвър.

Тенисистката е сред първите световни знаменитости, които признаха, че предпочитат ласките на собствения си пол. В биографичната книга Being Myself (1985 г.) тя пише, че когато била тийнейджърка е имала любовни авантюри и с треньори, и с треньорки, но след това се е преориентирала само към дамите. Навратилова обявява публично, че е лесбийка през 1981 година, скоро след като взема американското гражданство.

Мартина подкрепя различни каузи и фондации за защита на правата на животните и децата без родители, както и на гейовете и лесбийките. Тенис легендата се изявява и като доста плодовита писателка. Заедно с Лиз Никълс написват криминалните романи The Total Zone (1994), Breaking Point (1996) и Killer Instinct (1997). Но най-голяма слава на неостаряващата спортистка й носи книгата за фитнес Shape Your Self, излезла преди няколко години.

През целия си живот Мартина Навратилова е била бунтар с кауза. Бори се с предразсъдъците в обществото и на корта (тя е сред първите заиграла в мъжки стил и с графитна ракета) и не се страхува да заяви публично своята позиция, и да я отстоява. Дано в борбата с коварната болест тенис кралицата успее да спечели със сигурност най-важната победа в своя живот.
Въведено от Любомир Тодоров на 2010-04-08
+++ | ---

tennis klub briz
danko_uroci

Коментари: