Нов многобой комбинира 4 спорта

Ракетлонът обединява тенис на корт, бадминтон, скуош и тенис на маса

Преди 20-ина година в Скандинавия се ражда един нов спорт. По-точно той трябва да бъде наречен многобой, защото включва състезания по тенис на маса, скуош, бадминтон и тенис на корт. Това творение с бързо растяща популярност се нарича ракетлон и вече излъчи първите си световни шампиони.

Именно това универсално отчитане на резултата измислят финландци. Те предлагат в тяхната игра mailapelit (“ракетни игри” в превод от фински) състезанието във всеки от четирите спорта да бъде в един гейм до 21 точки. Правилата са “заети” от стария регламент на тениса на маса. Подаването се сменя на 5 точки, като всяко разиграване променя резултата. Редът на спортовете е на принципа от най-малкото игрище към най-голямото. Това означава, че се започва винаги с тенис на маса, продължава се със скуош; следва бадминтон и се финишира на корта за тенис. Краен победител в двубоя е състезателят с повече спечелени точки, т. е. можеш да победиш само в един от четирите гейма, но ако го направиш с голям аванс, печелиш, въпреки че си отстъпил с 1:3 части.

Освен във Финландия ракетлон се играе много в Швеция. Всъщност там се провежда и първото състезание през 1989 г., организирано от Петер Ландберг, който иска да излъчи шампиона на шампионите в ракетните спортове. Той измисля и името на новия спорт. Подобни състезания но с различен регламент се провеждат в Германия под името Mehrschlaeger - Turnier и във Франция като Championat de Quatre racquettes . В немския вариант освен тенис на корт и на маса, бадминтон и скуош се включва и голф. Последният спорт влиза в състава и на английския многобой, известен като quintathlon .

Първата голяма реклама на спорта прави споменатият вече Ландберг, известен като Мистър Ракетлон. В началото на 90-те години на ХХ век той организира турнир, в който кани да участват шведски асове в ракетните спортове заедно с чисти ракетлонисти. Поканата приемат олимпийският и световен шампион в тениса на маса Ян-Ове Валднер, финалистът на Откритото първенство на Франция по тенис Микаел Пернфорс, световният първенец на двойки Томас Шилстрьом (бадминтон) и еврошампионът по скуош Фредрик Юнсон. Спортното предизвикателство попада във фокуса на медиите, шведската национална телевизия планира двучасово пряко предаване в праймтайма. В последния момент заради контузии на някои от играчите и конфликт на интереси турнирът пропада, но десетки хиляди научават за новия комбиниран спорт.

Пак в Швеция се проведе през ноември 2001 г. първият международен турнир. В Гьотеборг участват спортисти от 6 страни. Сред тях бе и България. Д-р Касабян и Петко Монев се състезават при ветераните над 40 години.

През 2002 г. се състоя първото световно първенство

То бе отново в гьотеборгската зала “Алелюкан Спорт Сентер” в началото на ноември. Участваха спортисти от 8 държави – Швеция, Финландия, Англия, Шотландия, Германия, Франция, Норвегия и Естония. Първият шампион в ракетлона се казва Магнус Елиасон. Изненадващо шведът, който е студент по психология, никога не е играл организирано спорт с ракета. Елиасон е бивш професионален хокеист, подвизавал се в клубове от САЩ, Финландия и Германия. Турнирът се проведе в три категории: “елит”, “клас 1” и “любители”. При жените златният медал завоюва Лилиан Друве от Швеция. Настоящата поп певица е бивша националка по бадминтон. В отборната надпревара (3 мъже и една дама) отново титлата бе за домакините, надделяли на финала над Финландия. Бронзът остана за Англия.

У нас имаше международен турнир през 2005 г. в София, а преди това Николай Ангелов стана европейски шампион при аматьорите. Миналата година състезанието отпадна от календара.

Известни имена от страната домакин участват в първенствата. Бившето тенис величие Томас Густафсон, попадал в Топ 10 на планетата, се състезава на ракетлон от една година и е доста добър в “клас 1”. Третият на световното първенство по футбол през 1994 г. Понтус Камарк също се включи. Той все още играе като защитник в ИФК “Гьотеборг”, но твърди, че като се оттегли от футбола ще се занимава изцяло със спорта на четирите ракети. Естонската тенисистка Марет Ани пък играе в шампионата по ракетлон

Никъде у нас не могат да се играят четирите спорта с ракети под един покрив. А във Великобритания например са изчислили, че има поне 43 места, където се практикуват на едно място двата тениса, бадминтон и скуош.

Нов спорт ли е ракетлонът?

Въпросът е дали трябва да се обособи в отделен спорт или може да бъде разглеждан като сбор от 4 съществуващи вече игри. Аргументите като че ли са в полза на версията “нов спорт”. Първо вече е учредена международна федерация по ракетлон, която организира първенства и има ранглисти. Наставката “-тлон” говори за близко роднинство с подобните комбинирани спортове като биатлон (ски бягане и стрелба), триатлон (крос, колоездене и плуване), петобой или пентатлон (лека атлетика, плуване, фехтовка, стрелба с пистолет и конна езда) както и седмобоя - септатлон за жени и мъжкия десетобой - декатлон (7, респективно 10, лекоатлетически дисциплини от бяганията, скоковете и хвърлянията). Различното броене от това в класическите спортове също говори за желанието за обособяване. В подкрепа на тезата, че ракетлонът е сбор от добре известни вече игри е мнението, че всъщност няма нов спорт и той трябва да бъде разглеждан като разновидност на тениса, скуоша, бадминтона и тениса на маса.

Дали родената на Север игра ще успее да се наложи като професионален спорт или ще остане забавление за любители по клубовете ще покаже бъдещето. До момента ракетлонът доста бързо успява да спечели нови територии, но ще се запази ли това темпо?